Monday, January 16, 2012

Cranberry Muffin



寒〜い月曜日の朝...甘〜いマフィンの香りが漂ってきて、部屋がぽかぽかしてきたら、がんばって起きよう!って気になるかなぁと思って。マフィンは家族を気持ちよく起こすためのちょっとした仕掛け。ヒヒヒ(^^)


今朝はサンクスギヴィングのときに買った生のクランベリー(冷蔵庫に眠っていてだいじょうぶだった)を使ってみました。これまで、ドライクランベリーのマフィンは何度か作ったことがありましたが、生ははじめて。で、はまってしまいました。クランベリーの酸味がナツメグの風味とマッチして、なかなか美味しいですよこれ。いくらでも食べれそう...危ない危ない。(^^;)

生のりんご(グラニースミス)を入れても美味しかったです。ブルーベリーもいいかも。

カップはアメリカサイズの250mlのものを使用しています。

The original recipe came from allrecipes.com.

Ingredients

  • 1/2 cup butter softened
  • 1 cup sugar (3/4 cup is enough for me)
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cup sour cream
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 cup chopped fresh cranberries (frozen can be used.)
    TOPPING:
  • 2 tablespoons sugar
  • 1/8 teaspoon ground nutmeg or cinnamon

Directions

  1. In a mixing bowl, cream butter and sugar. Add eggs and vanilla; mix well. Fold in sour cream. Combine flour, baking powder, baking soda, nutmeg and salt; stir into the creamed mixture just until moistened. Fold in cranberries. Fill greased or paper-lined muffin cups two thirds full. Combine topping ingredients; sprinkle over muffins. Bake at 400 degrees F (200 degrees C) for 20 to 25 minutes or until muffins test done.

2 comments:

Anonymous said...

なんて美味しそうな焼き上がり!
きこさんの料理を見ると、焼くのも業だなあ、と感心します。

生のクランベリーとナツメグの組み合わせを無性に味わってみたくて、探し回っているのですが、クランベリーの時期は終わってしまったようで、なかなか見つかりません。残念~!
ドライのが家にあるので、それで試してみますね。

由紀子

きこ said...

由紀子さん、

生はもうないと思いますが、冷凍ならあると思います。ホールフーズでオーガニックの冷凍が売っていたけれど、他のスーパーでも冷凍ならあるのではないかな。是非冷凍か生で試してみてください!!